Büyük montajları tam olarak tanımlamak göz korkutucu bir görev olabilir. Bu görev, kritik ayrıntıların doğru bir şekilde iletilmesi için iyi tanımlanmış bir montaj çiziminin oluşturulmasını gerektirir. Montaj çizimindeki her ayrıntının manuel olarak etiketlenmesi günler sürebilir ve tüm detayların yakalanması zor olabilir. Bu sorunun çözümü, çizime bir Malzeme Listesi veya BOM eklemektir (Bill of Materials). Modern CAD yazılımlarında Malzeme Listesi oluşturmak için otomatik araçlar bulunmaktadır. Bu otomatik araçlar, süreci otomatikleştirir, hata olasılığını azaltır ve montajlar değiştikçe otomatik güncellemelere izin verir.
Malzeme Listesi, daha büyük bir montajın her parçasını kısa ve öz bir şekilde tam olarak tanımlamak için kullanılır. Şekil 1, Malzeme Listesinin satırlarını göstermektedir. İlk sütundan başlayarak parçanın ürün numarası görülür. Bu, bir montajdaki her benzersiz bileşenin basit bir sayımıdır.
İkinci sütun düzdür ve bileşenin parça numarasını görüntüler. Parça numarası, şirketinize özel bir dahili parça numarası veya satın alınan bir ürünün harici parça numarası olabilir. Eğer raftan bir ürün satın alıyorsanız ve daha sonra bu ürünü örneğin bir delik ekleyerek değiştiriyorsanız, dahili bir parça numarası kullanırsınız. Söz konusu parçanın çiziminde, o ham, değiştirilmemiş bileşen için tedarikçinin parça numarasını gösterirsiniz.
Üçüncü sütun parça tanımıdır. Bu, okuyucunun baskıdaki bileşenin tam tanımı bulmasını sağlar. Bazıları bu bilgiyi dışarıda bırakma eğiliminde olacaktır. Bununla birlikte, bunun yerinde olması, çizimi çok daha okunaklı hale getirir.
En iyi uygulama, çizimlerde bazı detayları yalnızca bir kez belirtmektir. Bu sayede parça numarasında bir değişiklik olması durumunda sadece bir öğenin değiştirilmesi gerekir ve hata ya da çelişkili bilgi olasılığı daha az olur. Eğer parça, şirket içinde üretilmişse, parça çizimi başlığı açıklama için yeterli olacaktır.
Son sütun, ‘Miktar/QTY’ etiketiyle belirtilir ve montajdaki belirli bir öğenin toplam miktarını gösterir. Parçaların miktarı 1’den fazla olduğunda, balonları konumlandırırken iki seçeneğiniz vardır. Birincisi, her öğe için ayrı bir balon göstermektir. İkinci seçenek ise, “x4” gibi bir referansa sahip tek bir balon kullanmaktır. Ancak netlik önemlidir; parçaların her bir örneğinin nerede bulunduğunu açıkça belirtmek için gerekirse balonları bölün.
Bazen birden fazla balon yan yana yerleştirilerek mantıklı olabilir. Örneğin, somun, pul ve cıvata gibi donanım parçalarının bulunduğu durumda, farklı ürün numaralarına sahip 3 balon bir lider çizgisine yerleştirilebilir. Yağlayıcıların veya yapıştırıcıların uygulanmasını gerektiren durumlarda, bu öğeler tipik olarak CAD modelinde modellenmez, ancak balonlar yine de uygun yerlerde gösterilir.
Malzeme Listesinde kullanılabilecek birçok başka özellik bulunmaktadır, ancak bu örnekte ele alınmamıştır. Örneğin, öğenin malzemesi ve üreticisi gibi özelliklerdir. Malzeme Listesinin doğru şekilde kullanılması, çizim yaratıcısının montajın ayrıntılarını okuyucuya tam ve etkin bir şekilde aktarmasına olanak tanır. CAD modelleme veya çizim ihtiyaçlarınız varsa bugün bizimle iletişime geçebilirsiniz